Copenhagen Harbour Friends Boat Rental Picnic Water GoBoat

Danmark: Sejlernationen hvor primært de velstillede sejler

Pressemeddelelse

Danmark har en lang og stærk historie som sejlernation. Det ses helt tilbage til vikingerne op gennem årene med den danske flåde og gennem virksomheder som Mærsk. I den nye GoBoat Sejleranalyse 2022 ser vi dog, at danskere med en højere husstandsindkomst eller med en lang videregående uddannelse sejler mere end gennemsnittet.

Ifølge en ny rapport, GoBoat Sejleranalysen 2022, udarbejdet af A&B Analyse for GoBoat har kun omkring en tredjedel af danskerne sejlet i de seneste 12 måneder. I analysen defineres sejlads som at være ombord på et fartøj, der bevæger sig med hjælp fra en motor eller et sejl og har plads til flere personer. Det kan f.eks. være sejlbåde, motorbåde, speedbåde og lignende, men ekskluderer færger og cruiseships. Tallene viser, at jo højere husstandsindkomst eller jo længere uddannelse, jo større sandsynlighed for, at man sejler.

Flere penge eller højere uddannelse betyder mere sejlads

Når vi kigger på hvor mange danskere nogensinde har sejlet, så har tre fjerdedele af de adspurgte med en husstandsindkomst over 700.000 kr prøvet at sejle. Kigger man derimod på dem med en husstandsindkomst under 300.000 kr., er det kun halvdelen, som har prøvet at sejle. Det vil altså sige, at en fordobling i husstandsindkomst resulterer i, at sandsynligheden for at en dansker har sejlet øges med 25 procentpoint.

Tilsvarende er det 50 procent af de adspurgte med en husstandsindkomst over 700.000 kr., som selv har styret en båd. Derimod er det kun omkring 25 procent af personer med en husstandsindkomst under 300.000 kr., der har prøvet at styre båden selv.

Ifølge Dansk Sejlunion koster det i gennemsnit 19.500 kr. om året at eje en båd. Derfor spiller rådighedsbeløbet en stor rolle i, om danskere sejler. Bemærk, at de 19.500 kr årligt ikke inkluderer selve købet af båden. Ifølge GoBoat Sejleranalyse 2022 ejer omkring 11 procent af danskerne en båd.

GoBoat Sejleranalyse 2022 fortæller også, at danskernes barrierer for selv at styre både kan være manglende viden om at styre en båd, og at man som kaptajn har ansvaret for andre i båden.

Alternativer til at eje en båd

Anders Mørck, CEO og co-founder af GoBoat forklarer, hvorfor kun et fåtal af danskerne ejer en båd:

”I GoBoat ser, vi at vores gæster er meget begejstrede for oplevelsen på vandet, når de afleverer båden tilbage efter sejlturen. Men priser på både, vedligehold og bådpladser er så høje, at det afskrækker helt almindelige danskere fra at købe en båd. Derudover kræver det en vis viden at eje og vedligeholde en båd, som kan virke uoverskueligt for mange mennesker. Barriererne for at eje en båd er altså relativt høje - især med den nuværende inflation. Heldigvis har man mange mulighed for at leje en båd i stedet og stadig nyde vandet.”

Hvis man ikke har mulighed for at eje en båd, kan man altid leje en båd. Blandt lejede både kan man sejle i de større og mere turistede kanalrundfarter eller vælge mindre både, man selv styrer for en mere intim sejltur. Begge tilbydes i mange større byer.

Man kan også indgå i en båddeleklub. Det kunne omkring 25 procent af danskerne være interesseret i ifølge GoBoat Sejleranalyse 2022. Endelig er der mulighed for bare at leje en båd i nogle dage eller længere tid gennem peer-to-peer-udlejning eller professionelle firmaer.

En høj pris for både og bådpladser kan altså afskrække. Det manglende kendskab til, hvad det kræver at have båd mystificerer også bådejerskab – det kan føles utrygt. Men når man ser på landets havne om sommeren, er der fyldt med mennesker i både, uanset om de er ejet eller lejet. Det ses også i GoBoat Sejleranalyse 2022, der fortæller, at op til 75 procent af danskerne gerne vil sejle - og 50 procent af de adspurgte ville endda gerne styre båden selv.

Vi sejler hellere med venner end familien

Blandt de adspurgte i undersøgelsen siger omkring 57 procent, at de vil sejle med venner og bekendte. Ved det samme spørgsmål siger omkring 39 procent, at de helst vil sejle med familien. Når det gælder partneren, er det omkring halvdelen af os, som vil sejle med vores bedre halvdel.

”I dag bruger vi vandet mere til hygge og socialt selskab, hvor havne tidligere var mest til industrielt brug. Den transformation er en rejse mange havnebyer i Danmark er på. Hvem ville ikke også gerne sejle rundt med venner og familie, nyde god mad og drikke og bare slappe af? Det er drømmen – og den kan opnås i ejede og lejede både,” slutter Anders Mørck.

Om GoBoat

Siden år 2014 har oplevelsesvirksomheden GoBoat sendt gæster på vandet, både nationalt og internationalt. Kernen er udlejning af mindre solcelledrevne picnicbåde, der er grønne og bæredygtige, og hvor livsstil, kvalitetstid og dansk design er vigtige nøgleord. GoBoat er dog mere end blot en udlejningsservice. GoBoat skaber unikke helhedsoplevelser og uforglemmelige minder i trygge og komfortable rammer med et højt serviceniveau i fokus. Med en mission om at gøre vandet tilgængeligt for alle er ambitionerne for den danske oplevelsesvirksomhed store. Fortsat er ønsket at sprede den maritime livsstil.

Læs mere om GoBoat på www.goboat.dk.

Find billeder i høj opløsning her.